Hagyományos vásár az egykori sokadalmak emlékére
Szeptember 24–25. között zajlik a megyeszékhelyen az 550 éves város Sepsiszentgyörgy rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye, a hagyományos kirakodóvásár. A megyeszékhely polgármesteri hivatal szervezte rendezvény helyszíne a városközponti Erzsébet park, valamint a Szabadság tér.
A rendezvény alapötletét az adta, hogy a vásártartási jog egyik kiemelkedő fontosságú kiváltsága volt Sepsiszentgyörgynek, itt évente négy alkalommal országos vásárokat is engedélyeztek – mondták el bevezetőként a rendhagyó eseménnyel kapcsolatosan Sztakics Éva alpolgármester és Knop Ildikó, a Városimázs Iroda képviselője.

Kidoboltatik!

Ennek a történelmi ténynek a tudatában a szeptember 24–25 között sorra kerülő vásár a hajdani sokadalmi hangulatot idézi fel hagyományos termékek és termények, korabeli viseletek, mesterség-bemutatók, látványkonyhák és vásári finomságok, komédiások, muzsika és játékok segítségével. A szervezők ugyanakkor interaktív jelleget is terveznek adni a vásárnak, és arra ösztönzik a látogatókat, hogy kapcsolódjanak be a vásári életbe.

Mint ahogy a hasonló rendezvényekhez illik, a híreket kidoboltatják, megjelenik álruhában Mátyás király, lesznek javasasszonyok, kézműves vásár interaktív mesterség-bemutatókkal, kis- és őstermelők terményvására, látványkonyhák a vásári fogadóban, gyereksarok, vásári mozgó komédiások, artisták műsora, mesebarangolás (azaz szerepjáték gyerekeknek), garasos vásári játékok családoknak, felnőtteknek, illetve korabeli életképek felidézése, működő fazekas- és kovácsműhely.

A kézműves-vásárban helyi és távolabbról érkező mesterek kínálják portékáikat. A tervek szerint fafaragók, bútorfestők, fazekasok, szűcsök, tímárok, csizmadiák, pogácsások árui között lehet majd válogatni. A jelentkezőket pályázat útján választják ki. A követelmények közé tartozik, hogy az eladók népviseletbe, korabeli hangulatot idéző ruhákba öltözzenek. A pályázatokat és egyben a termékeket egy szakmai bizottság bírálja el annak érdekében, hogy kizárják a régi korhoz képest anakronisztikus, bóvlinak minősülő termékeket. A kézműves-vásár lesz a helyszíne a mesterség-bemutatóknak is.

A terményvásáron a helyi és környékbeli gazdák kínálják hagyományos áruikat, így szalonna, szilvaíz, tejtermékek, hentesáru, metélt, valamint kistermelők friss zöldségei, gyümölcsei kerülnek a standokra. Mindkét vásárra a jelentkezési határidő szeptember 15.

Minőségi koncertek

A látványkonyháknál a megszokott kürtőskalács- és lángossütés mellett lesz szabadtűzi sütés-főzés is, illetve nyalánkságokat – sült almát, mézeskalácsot, kalácsot – is lehet majd kapni. A gyereksarokban népmesékből ihletődött feladatok, foglalkozások és játékok várnak a kicsikre, míg a felnőttek a garasos vásári játékokba kapcsolódhatnak be.

Nem maradnak el a zenei programok sem, szombaton az Égvilág zenekar (Ségercz Ferenc és barátai), a Szászcsávási zenekar, a Nicola Parov Quartet és Herczku Ágnes koncerteznek, míg vasárnap a Folker zenekar, István Ildikó és barátai, a Nemez zenekar, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band lépnek színpadra.


<< vissza