550 éve város Sepsiszentgyörgy

Sepsiszentgyörgy idén ünnepli 550 éves városi státuszát, amit a megyeszékhely önkormányzata egész évben tartó rendezvénysorozattal kíván emlékezetessé tenni. A tervezett programok három kategóriába sorolhatók: lesznek kulturális, kreatív-interaktív és szórakoztató (zene, sport) műsorok, amelyek révén remélik, mindenkit meg tudnak majd szólítani.

Bár a programok sokrétűek, az önkormányzat – amint azt Antal Árpád polgármester is megerősítette – elsősorban arra koncentrál, hogy a település több mint félezer éves fennállásának megünneplése egyúttal alkalmat biztosítson a város behatóbb megismerésére is. A programok összeállításában ezért ez utóbbi kapott központi szerepet. Ezt úgy képzelték el, hogy a város lakosai számára is érdekes legyen a múlt feltárása, másrészt a jelenről is szól majd a rendezvénysorozat. A város jeles szakembereiből álló csapat dolgozik a rendezvénysorozaton, programok létrehozásában, melyek a mostani Sepsiszentgyörgyről szólnak pályázatok, kiállítások formájában, és ugyanakkor a múlt megismerését is szolgálják.

A szervezők – akiknek nevében Barta Mónika, a Városimázs Iroda munkatársa számolt be – minden célcsoportot figyelembe szeretnének venni, az óvodásoktól az idősekig mindenki számára nyújtani valamit, így például a gyerekek tematikus rajzversenyen vehetnek részt, illetve egy dokumentumfilm leforgatását is tervbe vették, amelynek képkockáin a város idős emberei mesélnek arról, hogyan alakult a város története az ő életük során, különös tekintettel a rendszerváltásokra.

A rendezvénysorozat központi eseménye a középkori vásár lesz, amelyre más, hasonló nevű települések képviselői is meghívást kapnak Magyarországról és Romániából. A rendezvénysorozat főszervezője a Polgármesteri Hivatal, a Városimázs Iroda koordinálásában. Eddigi partnerszervezetek a Székely Nemzeti Múzeum és a Bod Péter Megyei Könyvtár, de a továbbiakban bevonnak más városi intézményeket, kulturális és sportegyesületeket, illetve civil szférában tevékenykedő entitásokat is.

A rendezvény logóját és az arculat elemeit a Városimázs Iroda munkatársai tervezték, a hangsúlyt a város egyedüli, középkorból fennmaradt épületére helyezték, valamint a város névadó szentjének, Szent György legendájának kortárs megjelenítésére. A jelennek és a múltnak összekapcsolását jelzi a toronyóra motívuma, mely az idő múlásának, illetve kontinuitásának szimbóluma.

A rendezvénysorozat magában foglal két szoborállítást is: a prágai Szent György szobor másolatát, valamint Csutak Vilmos, a Székely Mikó Kollégium legendás igazgatójának szobrát leplezik le.