Méltó záróünnepség Sepsiszentgyörgy születésnapjára
Nagyszabású rendezvény keretében mondott köszönetet Sepsiszentgyörgy önkormányzata mindazoknak, akik tevékenységükkel, teljesítményükkel hozzájárultak az év folyamán ahhoz, hogy a város 550 éves fennállását méltóan meg lehessen ünnepelni, illetve öregbítették a megyeszékhely hírnevét.

Az önkormányzat képviselői csütörtökön a Tamási Áron Színházban ünnepi gálán nyújtották át az elismerésüket szimbolizáló oklevelet és emlékérmét.

A művészeti intermezzókkal bőven tarkított ünnepség a Codex Régizene Együttes előadásával indult, majd Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere szólt a meghívottakhoz. A városvezető ünnepi beszéde elején sajátos, egyedi, megismételhetetlen és pótolhatatlan élményként írta le a sepsiszentgyörgyi létet. Emlékeztette hallgatóságát, hogy amint korábban, most is vannak moldvai, barcasági vagy székelyföldi haragosok, akik a város, a régió fejlődését minden eszközzel próbálják megakadályozni: – Voltak vártemplomainkat felégető, vasútvonalunk létrejöttét akadályozó, vásártartó jogunkat megkérdőjelező szomszédok, olyanok, akik a saját felemelkedési lehetőségüket a sepsiszentgyörgyiek, a háromszékiek ellenében vélték megtalálni.

Ne áltassuk magunkat. Ma is vannak ilyen jó szomszédok. Sokak számára ma sem természetes, hogy nekünk jogunkban áll elnevezni utcáinkat, tereinket, használni szimbólumainkat, visszahallani anyanyelvünkön az állam hangját. Ezeket a jogokat az évszázadokon végigvonuló őseink írták fel egységes végrendeletükre, ezeket a jogokat azért örököltük, hogy majdan mi is továbbadhassuk. Nem mondhatunk le róluk. De nem mondhatunk le a haladásról, az építkezésről, a megmaradásról sem – tette hozzá a polgármester.

Antal Árpád a továbbiakban köszönetet mondott a város lakóinak, hiszen a megyeszékhely jelene csakis az ők munkáját dicséri, és az 550 év olyan fundamentum, amelyre építeni lehet egy élhetőbb és fejlettebb Sepsiszentgyörgyöt, amely azoké kell legyen, akik szeretik, akik hisznek benne, dolgoznak és áldozatokat hoznak érte.

Elsőként a kiemelkedő eredményeket elért diákok vehették át az elismerést, majd őket követték a sportolók, az ifjúsági, majd a civil szervezetek, a vállalkozók, a művészek, valamint átadásra került a közösségért díj is. Az átadási szakaszok között a Heveder zenekar és a Háromszék Táncegyüttes, az M Studió előadása színesítette a műsort, illetve a meghívottak rövid ízelítőt kaptak a januárban megjelenő Az én időmben Sepsiszentgyörgy… című, Damokos Csaba, a Romániai Képzőművészek Szövetsége háromszéki elnöke rendezte kisfilmből. Utolsóként a polgármesteri különdíjakat, az életmű és posztumusz díjakat osztották ki. Az önkormányzat összesen több mint száz személynek köszönte meg a város szolgálatában végzett tevékenységét, a gálát az Evilági zenekar koncertje zárta.


<< vissza
Képgaléria:
550 éve város Sepsiszentgyörgy gálaest - Tamási Áron Színház - 2011. december 21. - fotó, Henning János
550 éve város Sepsiszentgyörgy gálaest - Tamási Áron Színház - 2011. december 21. - fotó, Vargyasi Levente