Visszaállítják a Szemerja–Sepsiszentgyörgy határjelzőt és 550 fős kórus énekel
Folytatódik az egész évet átfogó 550 éve város Sepsiszentgyörgy rendezvénysorozat.Június 3-án, pénteken két igencsak látványos eseményt szervez Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala: visszaállítják a hajdani  határjelző fát arra a helyre, ahol egykor Sepsiszentgyörgy és a vele összenőtt Szemerja határa húzódott, ezt követően pedig az 550 fős kórus előadását is meg lehet tekinteni.
A határfa avatására pénteken 17 órakor kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum előtt, ahol a rendezvény ideje alatt az autós forgalmat ideiglenesen lezárják. A kopjafát a csernátoni Haszmann Műhely készítette el az eltávolított eredeti határjelző alapján, mely a Székely Nemzeti Múzeum értékmentő munkájának köszönhetően máig megmaradt.  Az ünnepségen rövid köszöntőt mond Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Vargha Mihály a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Haszmann Pál a csernátoni skanzen vezetője, valamint Incze Zsolt szemerjai református lelkész felszenteli a kopjafát.

A városról többet tudhatnak meg azok, akik Kisgyörgy Zoltán helytörténész vezetésével körbejárják  Szemerja városrészt az avatóünnepséget megelőzően. A pénteki túrára néhány óra alatt beteltek a helyek, ám lehet még jelentkezni az ingyenes június 8-i (szerda), 16 órától kezdődő városnézésre, a Városimázs Irodában a 0267 312 000 telefonszámon.

Látványos és egyben a fülek számára is maradandó élményt nyújt az 550 fős énekkar fellépése. A szabadtéri koncert 18 órakor kezdődik a Szabadság téren: itt, a kormánybiztosi hivatal előtt gyülekeznek majd a kóristák, kihasználva a főtér lépcsőit, amelyek ezúttal pódiumként szolgálnak. Az 550 fős kórust a városban és környékén működő énekkarok segítségével sikerült életre hívni: Cantus Firmus Vegyeskar, Evangélikus Kórus, Eufónia – a Plugor Sándor Művészeti Líceum kórusa, Mikes Diákkórus, Kriza János Unitárius Dalárda, Laudate Kamarakórus, Magyar Férfi Dalárda, Pitypang Kórus, Pro Musica Kamarakórus, a Református Kollégium Refsonor kórusa, Régeni Áron Dalárda, a Székely Mikó Kollégium kórusa, Snaps Vocal Band, a szemerjai Református Kórus, Vox Humana Kamarakórus. Az eladásban közreműködik a rétyi Kováts András Fúvószenekar, szólista: Szilágyi Zsolt, karvezető: Kelemen Antal. A közönség tiszai nótákat, magyar népdalokat, illetve Erkel Ferenc Hunyadi László operájából részleteket hallhat.
<< vissza